Monday, 13 March 2017

Ek Ek... Ek Ek...

Penah dak bila anda drive perlahan naik bumper jalan pastu kereta anda berbunyik 'ek ek'?mula tu aku dok ingat absorber aku bermasalah. absorber tu baru lagi recond. memang pomen keraskan absorber tu. absorber dah recond dan keras, tie rod end baru, bushing lower arm dah baru, absorber mounting baru jugak..so apa masalah plak ni? kereta ada kat perak. dari pembacaan pak google, berkemungkinan berpunca dari beberapa part. tapi berat dalam kepala aku rosak tang sway bar link. aku pon tak sure benda apa tu. hehe. penyambung antara lower arm dengan stabilizer bar kot. so tunggu kereta balik minggu ni aku nak pi selidik ngan pomen. hihi

21/3 - update


Hari ahad yang lepas aku bawak kereta aku pi satu kedai area Bandar Laguna Merbok. Alang2 wife balik sat. Ada satu kedai bos bagitau situ dia bikin steering FD mak dia...Kean Guan Autoservice.. aku pon bagi dia check kereta aku. dia kata memang ada bunyik ek ek dan bunyik semasa pusing steering. depa pon cari punca bunyik tu. belek punya belek depa pelik. sebab rata2 bushing baru. so depa saspek absorber. bukak absorber depa cakap batang shaft absorber aku ada kesan macam terbakar.(nanti la aku snap natang tu). getah cover pon berlubang..macam sengaja ditebuk.untuk apa tu tak tau la plak aku.hehe..setahu aku absorber tu aku baru ja rebuild.dia goyang batang shaft belah kanan kereta dia kata loose.tak ketat...absorber rosak la ikut dia.so kena tukar absorber.dia tanya antara KYB@kayaba atau Tokico. aku pon setuju ja la..benda dah bukak pon. dia kata harga RM400. dia pon order dari kedai sparepart. absorber jenis kayaba. dia cuba pasang tapi macam tapak absorber tak sama ngan spring.rupanya untuk FD punya.bukan untuk FD2.so hantar balik kedai spare part.lama jugak la nak dapatkan absorber lain.aku siap jenjalan dalam ujan sebab boring duduk menunggu ja.absorber baru sampai jenis Tokico. masa pasang absorber tu pomen perasan getah absorber terbalik. spring pon terbalik.kiri kat kanan..kanan kat kiri..mungkin itu la punca bunyik tu. adus...ruginya lak rasa..takkan nak kensel absorber baru tu. aku rasa absorber lama yg rebuild tu takda masalah pon.nak wat camna lagi.absorber tokico FD2 tu harga RM500. tukar getah balut absorber sekali tambah RM70.. so RM570 melayang..kena buat allignment plak pastu. pomen pam angin masuk tekanan 30psi. test drive rasa ok..takdak dah bunyik. aku pon bawak pi kedai tayar nak allign tayar. aku tanya berapa tekanan tayar untuk tayar tu..kedai tayar cakap 32psi. masa balik aku rasa pelik. kereta aku bila lalu jalan tak rata bunyik gear kuat. macam absorber keras. aku saspek tayar aku tu dah nak expired la.buang angin masukkan balik 30psi. kurang dah gegaran tu. selesai satu cerita. Kean Guan cakap absorber belakang aku dah out. tayar belakang pon dah bengkak skit.. tunggu next bajet plak la..dia kata pakai dulu..hehe

No comments:

Post a Comment